Skøyter i mange varianter

Mennesker har faktisk brukt skøyter i mer enn fem tusen år og kanskje enda lengre tilbake i tiden. Historikere og forskere har ikke klart å finne opprinnelsen, men vet at det i Finland ble brukt skøyter for ca. fem tusen år siden.

Skøyter i mange varianter

De brukte dyrebein som ble slipt skarpe og festet under føttene for å kunne skli raskt over isen. Man har gjort et funn av et par skinnsko med et tynt blad laget av kobber i Finland som dateres til ca. år 200. Det er det tidligste funnet av skøyte med metall som er gjort.

Hollendere var de som laget skøyter med stål slik vi kjenner til skøyter i dag, og dermed skapte de den moderne skøyten helt tilbake på 13 hundre-tallet. De utviklet teknologien som slipte stålet og festet det til sko slik at skøyter ble en populær ting i Europa med tiden. I Storbritannia begynte man å få tilveksten av skøyteklubber allerede på 17 hundre-tallet. Deretter fikk man utviklet forskjellige stilarter og bøker ble skrevet slik at antallet skøyteentusiaster hele tiden økte.

Vikingene brukte skøyter

Vikingene brukte skøyter

I Norge har skøyter blitt brukt helt tilbake i vikingtiden. Man kan blant annet lese i Snorres Kongesaga at det er skrevet at Øystein Magnussøn var en langt bedre skøyteløper enn broren Sigurd Magnussøn (Jorsalfare). Senere på 19 hundre-tallet kan man se at for eksempel i Nordfjord brukte folk skøyter på glatte veier for å komme seg frem. Skøyter har vært brukt i Norge opp gjennom tidene både til nytte, men også som lek og moro i konkurranser.

Hvor er det best utvalg?

Skal man kjøpe skøyter til seg selv eller noen andre har man flere muligheter. I sportsbutikker finner man et lite utvalg av forskjellige typer skøyter. På nettet finner man flere nettbutikker som spesialiserer seg på blant annet skøyter og har et stort utvalg. Noen av disse har også fysiske utsalgssteder. Det første man må gjøre er å finne ut av hvilken type skøyte man ser etter og størrelse.

Skøyter er noe som faktisk hele familien kan gjøre sammen. Det koster relativt lite i forhold til andre sporter da man kan finne utstyr til ganske rimelige priser. Dette er en sosial og gøy aktivitet for alle.

Ulike stilarter

Slik vi ser skøyter i dag kommer etter en sytti år lang utvikling. Skøytetypene utviklet seg i ulike stiler når skøytesporten delte seg opp i forskjellige stilarter. Skøytene har utviklet seg siden 1950-tallet og man regner at det er fem hovedtyper:

Kunstløpsskøyter

  • Kunstløpsskøyter
  • Lengdeløpsskøyter
  • Hockeyskøyter
  • Bandyskøyter
  • Turskøyter

Kunstløpsskøyter

Kunstløpsskøyter fritid

Disse skøytene har hakkede tenner i fronten slik at man oppnår maksimal kontroll ved bremsing og for å utføre piruetter og lignende. Dette kan gjøres uten at utøveren trenger å bevege foten. Disse skøytene er lett gjenkjennelige og sitter høyt og tett inntil ankelen for å gi ankelen støtte. Man finner et godt utvalg til både barn og voksne i sportsbutikker og egne nettbutikker til rimelige priser.

Norges beste kunstløper Sonja Henie var i 1930-årene en helt fantastisk atlet og er landets mestvinnende kunstløper noen gang. Som et idol vant hun stort sett alle mesterskap hun deltok i. Både i VM og OL var hun en klar vinner. I dag brukes fremdeles flere av hennes signatur-triks på isen og hun står som en av historiens største utøvere innen sporten.

Ishockeyskøyter

Denne skøyten har ingen pigger for å hjelpe til med å bremse. Foten vris for å redusere farten. Skøyten har høy ankel slik at foten er stødig og holdes på plass, og dette er den mest vanlige typen og mest solgte skøyten. En annen skøyte som er lavere i ankelfestet, men fremdeles lik hockeyskøyten er bandyskøyter.

Ishockeyskøyter

Espen Knudsen med kallenavnet Shampoo, er nok den største stjernen innen ishockey Norge har hatt. Han har spilt i USA i NHL som en av de første spillerne fra Norge. I tillegg ble han tatt ut og spilte på verdenslaget mot USA og vant. I dag trener han Vålerenga som hovedtrener og trives med å lære opp nye generasjoner.

Løpsskøyter

Her er skøytene laget spesielt med balanse og fart i tankene. Løpsskøytene har lengre stål som hjelper hurtigløperne slik at de oppnår den raske farten. Turskøytene er ganske like løpsskøytene.

Lengeløpsskøyter

Johann Olav Koss er en av de beste utøverne i en sport som har dype røtter og lange tradisjoner her til lands. På nitti-tallet ble han på grunn av alle seirene sine sett på som en av de beste utøverne i skøyteløp i historien både internasjonalt og i Norge. Han innehar utallige gull og flere verdensrekorder.

Kilder: http://skoyter.com/skoytenes-historie/ og https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_skate