Plastisk kirurgi er utveien for mange

Selv om mange forbinder plastisk kirurgi med negative ting, så er det også noe som står for uendelig mye positivt for veldig mange.

Plastisk kirurgi

For det positive med disse kirurgiske operasjonene så ser man at enkelte nøkkelord er:

 • Økt selvfølelse
 • Økt livskvalitet
 • Bedre funksjon i hverdagen

Det negative stigmaet som har hengt ved plastisk kirurgi, har begynt å vike i takt med den stadig økende normaliseringen i samfunnet. Antallet personer som velger eller rett og slett får muligheten til å legge seg under kniven, øker årlig.

Hva menes med at enkelte får muligheten?

For det første så er det som regel store kostnader ved de fleste ulike operasjonene som utføres under plastisk kirurgi. Mange må spare penger til å få ønsket sitt oppfylt. Og så har det skjedd en utvikling på det norske markedet de siste 10 årene. Desto mer normalisert slike inngrep blir, jo større blir etterspørselen og dette skaper plass til flere aktører på markedet.

Det er egentlig 2 typer for plastisk kirurgi.

 • Kosmetisk plastisk kirurgi
 • Plastisk kirurgi på medisinsk grunnlag

Kosmetisk plastisk kirurgi

De som kommer inn under plastisk kirurgi på medisinsk grunnlag, får kostnadene dekket av det offentlige. De må gjennom en prosess som starter hos fastlegen og deretter henvises de til enten et statlig sykehus som foretar disse eller til en privat aktør som samarbeider med det offentlige. Ved stadige tilskudd av private aktører på markedet, så øker også antallet klinikker som det offentlige kan samarbeide med og henvise pasienter til. Dette betyr mye for hvor lang ventetid for eksempel, hver enkelt må gjennom før de får inngrepene utført.

Plastisk kirurgi på medisinsk grunnlag

Inngrep som går under denne kategorien, er inngrep som har en spesifikk innvirkning på den fysiske helsen. Medfødte skavanker, skader etter ulykker og slitasje på kroppen kan føre til nedsatt livskvalitet med smerter og ubehag. Eksempler på slike operasjoner er:

 • Brystreduksjon
 • Reduksjon av overflødig hud
 • Løfte hengende øyelokk
 • Enkelte neseoperasjoner

Kosmetisk plastisk kirurgi

Dette er vel egentlig det motsatte av når det foreligger et medisinsk grunnlag. Her snakker en om inngrep som kun har til formål å forskjønne utseende på en eller flere steder på kroppen.

Brazilian buttlift - Rumpeløft

Er man misfornøyd med noe med utseende så blir plastisk kirurgi en kosmetisk kirurgisk endring. De mest vanlige og populære inngrepene i denne kategorien er:

 • Brystforstørring
 • Brazilian buttlift (BBL)
 • Neseoperasjon
 • Fettsuging
 • Bukplastikk

Kosmetisk plastisk kirurgi kan forbedre livskvaliteten

En finner flere grunner til at også kosmetisk plastisk kirurgi oppleves som livsendrende for veldig mange personer. Det er ikke rent sort og hvitt når det kommer til kosmetisk og medisinsk grunnlag. Det er store gråsoner til hvem som får innvilget dekning av det offentlige og hvem som må påkoste enkelte inngrep selv.

Et eksempel er ved bukplastikk. Her opererer legene med mål av hvor mye hud som henger eller er som et overheng over nedre mage. Noen er godt innenfor retningslinjene som det offentlige opererer med, mens andre har akkurat litt for lite til å kvalifiseres for offentlig dekket operasjon.

Kosmetisk kirurgi

Når det offentlige ikke vurderer at skavanken er stor nok og personene dekker inngrepet selv, så er dette et kosmetisk inngrep.

For personene som får det utført på egen regning vil beskrive det som et inngrep på medisinsk grunnlag som er nødvendig for deres livskvalitet.

Fysisk og psykisk opptur

Kosmetisk kirurgi kan faktisk i veldig mange tilfeller gi de samme positive resultatene i etterkant av inngrepene, slik det er med de medisinske. Den psykiske gevinsten som oppnås blir nok kanskje ikke tatt like bokstavelig som de fysiske gevinstene. Når fastlegene henviser pasienter og anbefaler plastisk kirurgi, så burde muligens en psykolog kunne være med å avgjøre om de psykiske gevinstene er store nok til å få det dekket av det offentlige.

Legestanden har selvfølgelig en plikt til å forsøke å skille ut de som ikke burde gjennomføre inngrep basert på etiske grunnlag. I enkelte tilfeller er selve ønskene om plastikk kirurgiske inngrep et tegn på sykdom. Noen blir avhengig og vil aldri klare å stanse med operasjonene. Her må kirurgen trå til og avslå pasienter da de ser at dette er personer som lider av psykiske lidelser.

Borte bra, men hjemme best

Man lokkes av rimelige tilbud i utlandet som tilbyr pakkereiser til spennende steder, hvor en kan kombinere operasjon med etterlengtet ferie. Og ikke bare det, men prisene er lavere enn her i landet.

Alle anbefales på det sterkeste å ikke ta disse turene. Det er vel verdt å betale litt mer, men være sikker på at man blir tatt godt og riktig vare på både under og i månedene etter inngrepene. Gode argumenter for å ta plastisk kirurgi her i Norge:

 • Her i landet er man trygg på at kirurgene og klinikkene er godkjente og kvalifiserte.
 • Plastisk kirurgi medfører en viss risiko og da er det trygt å garantert få riktig og rask helsehjelp, hvis dette skulle skje.

Kilde:

https://avivahelse.no